Hoe snoei je kerstbomen?

0
2984
Hoe snoei je kerstbomen

Kersbomen op de juiste manier snoeien is niet gemakkelijk, dus maak de juiste keuzes bij het snoeien van de boom.

Normaal gesproken is een deel van de charme van een kerstboom dat het meestal onderhoudsarme planten zijn. Veel sparren groeien juist in regio’s met weinig regen, slechte bodemgesteldheid en extreme temperaturen. In het algemeen wordt een kerstboom dus gezien als een “ruige” plant. Ze lijken overal te kunnen groeien. Door een frequente en juiste snoei kan een kerstboom gezonder blijven en er veel mooier uitzien. Bij het snoeien van een kerstboom is het goed om een oude leus goed te onthouden: “Meet twee keer en snij één keer” In het geval van coniferen is het: “Denk twee keer na en snoei één keer” Hierbij is het belangrijk om jezelf bij het snoeien de volgende twee dingen af te

Kerstboom online kopen doe je op https://kerstboomthuisgeleverd.nl/

vragen voordat je start met het snoeien:

–              Waarom ik de kerstboom snoeien?
–              Welke soort spar (kerstboom) is het eigenlijk?

De antwoorden op deze vragen zijn van cruciaal belang, zodat je kunt bepalen op welke manier en wanneer de spar moet worden gesnoeid.

Waarom snoeien?

In de plantenteelt is er een algemene stelregel om nooit coniferen te snoeien zonder een goede reden. Dat geldt dus ook voor een kerstboom.

Vorm

Vele consumenten willen graag een kerstboom in een piramidevorm. Althans dit is iets wat de consument graag ziet. Dit betekent dat een enkele leiderstak de groei van de andere takken domineert en onderdrukt. Met enige regelmaat zie je dat er meerdere leiderstakken dominant worden, waardoor de boom geen mooie piramide vorm meer krijgt. Deze omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de kerstboom op een vreemde spar gaat lijken en uiteindelijk niet te verkopen is aan de consument. Daarnaast ontwikkelen extra leiderstakken zich vaak ook tot takken met een slechte bevestigingshoek waardoor ze vaak de eersten zijn die door een storm kunnen breken. Het advies is dus om bij meerdere leiderstakken er in het een vroeg stadium al één weg te knippen.

Controle van de grootte

In sommige opzichten is de groei afremmen door middel van snoeien niet de sterkste reden om dit te doen. Als je de juiste boom op de juiste plaats plant, mag de boomgrootte geen probleem zijn. Bijna alle boomkwekerijen en tuinliefhebbers bevinden zich echter in de positie waarbij de kerstboom toch sneller groeit dan verwacht, en er een noodzaak ontstaat om de kerstboom onder controle te houden.

Gezondheid

Het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken moeten altijd worden wanneer er probleem of een onveilige situatie ontstaat. Het verwijderen van takken die tegen elkaar kruis of elkaar in de weg zitten, dienen ook verwijderd te worden. Ook takken die erg zwak ogen doordat ze niet bevestigd zijn aan de leiderstak, dienen verwijderd te worden in heet vroeg stadium. Naarmate een kerstboom groeit, hoopt zich overtollige schors op,op de hoofdstam. Dit resulteert in zwakte, omdat na verloop van tijd, meer schors en minder hout de tak tegen de stam houdt.

Naaldstructuur

De takken dragen naalden in groepen van twee, drie of vijf.

Wanneer snoeien?

Wanneer slapend in de late winter of de late zomer.

Snijmethode voor kerstbomen

Dennen moeten worden gesnoeid tijdens de actieve groeiperiode (voorjaar), omdat dit voldoende tijd geeft voor een nieuwe scheut welke weer een nieuwe set koppen produceert voor de groei van het jaar erna. Door de buitenste takeinden tijdens de rustperiode licht terug te knippen, wordt ook de volheid van de boom gestimuleerd tijdens de nieuwe groei in het voorjaar.