Teelt van kerstbomen

0
934
Teelt van kerstbomen

Over de teelt van kerstbomen is niet zoveel informatie bekend. Vanuit het productschap Tuinbouw zijn er wel teeltbeschrijvingen bekend, maar die zijn vaak niet digitaal te raadplegen.
Uit Duitsland is er meer informatie bekend.
Voor een goede groei van de kerstboom is het belangrijk dat de plant beschikt voer voldoende voedingsstoffen. Concreet betekent dit voldoende magnesium, stikstof, fosfaat, kali, calcium en fosfaat. Daarnaast moeten er voldoende sporen-elementen aanwezig zijn.
Een tekort van deze elementen kan zorgen voor naalduitval of gele tot uiteindelijk bruine naalden.
Geelverkleuringen van het gewas door herbicidentoepassing en schimmelziekten kan echter ook de reden zijn. Het is daarom belangrijk om dit mee te nemen in de bepaling van de oorzaak van een tekort.
De kerstboom is een plant die op elke soort grond groeit. De meest optimale grond is echter zandgrond met een laag humusgehalte.

Planten van de kerstboom:

Je hebt de mogelijkheid om een kerstboom te planten met een grondboor of in een sleuf die wordt getrokken door bijvoorbeeld een tractor.
Vaak wordt er gekozen voor drie tot vierjarig plantgoed. Je hebt hierbij de keuze uit plantgoed met een kale wortel en in pot geteeld. Beiden soorten plantgoed hebben voor en nadelen.
Voordelen kale wortel:

  • Voldoende beschikbaar
  • Hoger uitvalspercentage
  • Lager in prijs

    Voordelen plantgoed in pot:
  • Minder beschikbaar
  • Hoger in prijs
  • Minder uitval
  • Kerstboom begint meteen met groeien

Het beste is om plantgoed zo snel mogelijk te poten, en niet te lang in de buitenlucht te laten liggen.
Tip: zorg ervoor dat je de beregening al klaar hebt staan.
Het najaar (september/oktober) is voor de plantdatum het meest geschikt. In het najaar zijn de nachten vaak warmer, minder kans op onkruid en is er meer kans op regen.
Na het planten begint de teelt van de kerstbomen pas echt.
In het kort komt het neer op knippen, onkruidbestrijding en beregenen.

Knippen:

Kerstbomen dien je ieder jaar meerdere malen te knippen. Dit zorgt voor een mooie volle kerstboom die tot bovenin de kerstboom “mooi vol is”. Bij de Nordmann-kerstboom dien je na een aantal jaren als ze wat groter zijn, een Topstang-tang te gebruiken om ervoor te zorgen dat de kerstboom bovenin ook mooi vol wordt.

Beregening:

Er wordt vaak gedacht dat kerstbomen vanzelf groeien, en je er niet veel aan hoeft te doen. Beregening is echter zeer belangrijk, zeker met ons opwarmende klimaat in Nederland.
Op een zonnige warme dag met een schrale wind kan er tot wel 5mm water per dag aan de grond onttrokken worden.

Onkruidbestrijding:

In de kerstbomen teelt kun je ook op twee manier onkruid bestrijden, met gewasbeschermingsmiddelen of mechanisch/handmatig. Op dit moment zijn de toegelaten middelen in Nederland voldoende om succesvol met gewasbeschermingsmiddelen onkruidbestrijding te kunnen uitvoeren. Door maatschappelijke druk zien we in echter in toenemende mate een afname van het aantal toegelaten middelen.
Dit betekent dat het mechanisch/handmatig onkruid wieden steeds populairder wordt. Mechanisch is alleen nog mogelijk in de rij. Voor het handmatig onkruid wieden kan de schoffel weer gebruikt worden. Het voordeel van het mechanisch/handmatig onkruid wieden is dat er geen kans is op herbidenschade door een verkeerde bespuiting. Nadeel is echter dat er frequenter onkruid gewied moet worden om de onkruiddruk onder controle te houden.
Na 5 tot 10 jaar heeft een kerstboom een lengte bereikt waarbij deze kan worden verkocht aan de consument. Het rooien van de kerstboom gebeurd in toenemende mate machinaal, maar kan ook met een steekschop.