Verzorging van de kerstboom

0
1295
Verzorging van de kerstboom

Wij geven in deze blog een aantal tips rondom het verzorgen van de kerstboom, zodat je optimaal van de kerstboom kunt genieten. Het verzorgen van de boom is niet moeilijk, maar je moet weten wat je moet doen.

  • Omdat de kerstboom met koud weer van het land wordt gehaald, is het belangrijk om de boom na aanschaf minimaal één dag te laten acclimatiseren op een koele, droge plek. Bijvoorbeeld een schuur, garage of berging. De stap van de koude buitenlucht, naar een warme woonkamer is namelijk te groot.
  • Wanneer de boom één dag geacclimatiseerd heeft, kan hij in huis geplaatst worden. Wij raden de Easy-Fix Kerstboomstandaard aan, hiermee is de boom heel eenvoudig te plaatsen en hij staat gegarandeerd recht. Wanneer je een boom met kluit hebt gekocht, dan is het belangrijk dat de pot waar je de boom in zet, groot genoeg is. Rondom de kluit moet nog voldoende plek zijn om potgrond aan te brengen. Het is belangrijk dat er gaten in de bodem van de pot zitten, zodat overtallig water weg kan lopen.
  • Geef de kerstboom van een grootte van 1.50 meter ongeveer een halve liter water per dag. De hoeveelheid water is uiteraard afhankelijk van de grootte van de boom. Hou zelf goed in de gaten of de boom altijd voldoende water heeft. De stam moet ongeveer 2 á 3 centimeter onder water staan.

Naast de verzorging is ook de plaatsing van de kerstboom belangrijk en daarom hier belangrijke tips:

  • Plaats de kerstboom niet in de buurt van een verwarming (minimaal 2 meter afstand);
  • Plaats de kerstboom niet op een plaats waar het tocht, bijvoorbeeld bij een deur die vele malen per dag open en dicht en gaat;
  • Zorg ervoor dat de kerstboom op een lichte plaats staat, maar zonder dat er direct zonlicht op de boom schijnt;
  • Houdt de luchtvochtigheid van de kamer waar je de kerstboom plaats op orde, zodat de lucht niet te droog wordt. Doordat in de winter de verwarming veel aanstaat, kan de lucht droog worden. Plaats dan bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming, zodat de luchtvochtigheid toeneemt.

Deze drie tips zorgen ervoor dat de kerstboom minder snel uitdroogt en dus minder naalden zal verliezen. Een kerstboom blijft natuurlijk een natuurproduct, en enige naalduitval is niet te voorkomen.

Wanneer je een boom met kluit hebt gekocht en je hebt bovenstaande verzorgingstips opgevolgd, kun je de boom in de tuin poten. Na de kerstperiode kan het nog vriezen en is de overgang van een warme woonkamer weer te groot. Laat de boom eerst een aantal dagen wennen aan het koudere klimaat op een droge plek. Wanneer je de boom gaat planten, neem dan de kerstboom met pot en al naar de pootplek. Het is belangrijk dat de boom zoveel mogelijk grond en wortels behoudt. De fijne haarwortels die niet met het oog te zien zijn, zorgen namelijk voor de wateropname. Kun je de boom poten zonder dat er veel grond afbrokkelt, dan heeft de boom meer kans om te overleven.